Αλόννησος, ένα πανέμορφο νησί

Η Αλόννησος είναι ένα μικρό, όμορφο καταπράσινο νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων. Κατοικήθηκε από την αρχαία εποχή και το όνομά της ήταν τότε Ικος. Ιχνη εκείνης της εποχής υπάρχουν ακόμη στην παραλία Κοκκινόκαστρο. Η Αλόννησος ήταν φημισμένη για το υπέροχο κρασί της (άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι το λιμάνι της Αλοννήσου ονομάζεται Πατητήρι). Βασική ασχολία των κατοίκων σήμερα είναι το ψάρεμα και ο τουρισμός.

Περιστέρα

Στην Αλόννησο λειτουργεί η Ακαδημία Ομοιοπαθητικής του κ. Βυθούλκα, στην οποία διδάσκονται γιατροί Ελληνες αλλά και απ΄όλον τον κόσμο στην εναλλακτική Ιατρική της Ομοιοπαθητικής. Ο επισκέπτης του νησιού μας, πέρα από τις ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές έχει την δυνατότητα ν΄ασχοληθεί με πολλές άλλες δραστηριότητες, που του δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγει από τον αστικό τρόπο ζωής.. Επιπλέον η Αλόννησος είναι μέρος του μεγάλου θαλάσσιου πάρκου (με επίκεντρο το νησί Πιπέρι) όπου ζει και αναπαράγεται η φώκια Monachus - Monachus. Στο βόρειο τμήμα του νησιού δημιουργήθηκε και λειτουργεί σταθμός για τη μελέτη της φώκιας.

Κυρά Παναγιά

Η Αλόννησος είναι ένας από τους καλύτερους ψαρότοπους της Ελλάδας, γι΄αυτό και είναι ιδανική για ψάρεμα με σκάφος είτε για υποβρύχιες καταδύσεις , σε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες βυθούς της χώρας μας. Επίσης για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν χαραγμένα πολλά μονοπάτια ανάμεσα από εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Ακόμη κάθε χρόνο διοργανώνεται στην Αλόννησο αγώνας δρόμου (Μαραθώνιος). Φυσικά δεν λείπουν και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αλοννήσου για τους επισκέπτες και τους κατοίκους του, την εποχή της μεγάλης τουριστικής Περιόδου (Ιούλιος- Αύγουστος). Επίσης έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τα κοντινά έρημα νησιά (Περιστέρα, Κυρα-Παναγιά, Ψαθούρα, Γιούρα κ.ά.) με εκδρομικά πλοία, που ξεκινούν κάθε πρωϊ από το Πατητήρι.